Hur arbetet med våra bin går till under året...

Vi börjar med vinterhalvåret. Då är det lugnt i kupan, bina är samlade i ett klot för att hålla värmen. Vi låter dom övervintra på dom två nedersta lådorna. Vi behöver bara titta till kuporna för att se att inget hänt, som att grenar ramlat ner eller att dom står kvar efter kraftig blåst och att snön inte täppt till ventilationsgallren. Under denna period tar vi hand om utrustningen, skattlådor, spärrgaller och annat som måste rengöras från påbyggt vax etc. Vaxet från ramarnas avtäckning skall tvättas och en del smälts till vaxkakor för att användas senare. Nya skattlådor ska byggas för att ersätta gamla eller för utökning av verksamheten. När våren närmar sig och temperaturen börjar stiga upp mot 10 plusgrader i Mars/April börjar bina flyga ut för att tömma tarmen vilket dom inte gjort på hela vintern. Nu finns det ännu ingen mat för dom ute i naturen och maten som vi givit vid invintringen i slutet av Augusti och början av September börjar ta slut i kupan. Då kan vi behöva stödfodra dom med en sockerpasta inne i kupan. Längre fram på våren när viden och dom första vårblommorna börjar komma blir det fart i kuporna och bina ger sig ut för att börja samla nektar. Nu är drottningen också i full gång att lägga ägg i yngellådorna som står längst ner. Nu ökar antalet bin snabbt, från ca: 10000 efter vintern till 70-80000 i mitten av Juli månad. När fruktträden och maskrosorna börjar blomma är det dags att lägga på skattlådorna som bina samlar honungen i. Samtidigt utökar vi yngellådorna från vinters två lådor till tre, så att drottningen har tillräcklig med plats för att lägga sina ägg (hon kan lägga upp till 2000 ägg per dag).


I slutat av Maj börjar den mest intensiva perioden, det är oftast några bisamhällen som dött under vintern. Dom ersätter vi med nya avläggare dvs. man tar några ramar med nykläckta larver samt några ramar med honung och pollen och sätter dom i en ny kupa, då matar dom fram en ny drottning och samhället kan sedan börja växa sig starkt för att klara vintern och börja producera honung säsongen därpå.

I mitten av Juni brukar dom första skattlådorna bli klara att hämta hem. Det är ett tungt arbete, lådorna väger mycket och man får lyfta och bära. Väl hemma och inburna i verkstaden börjar man med att avtäcka det tunna vaxlagret som bina täckt honungen med, för att sedan slunga honungen i en centrifug. Den honung som då rinner ut silas för att bli fri från vaxrester. Därefter ympas honungen dvs man tillsätter färdig honung som vi tidigare gjort för att påskynda kristalliseringsprocessen, sedan rör vi honungen morgon och kväll i tre till fem dagar tills den fått rätt konsistens. Därefter tappas den rörda honungen på burkar som förses med våra etiketter och sigill och förvaras sedan svalt. Detta upprepas ett antal gånger under sommaren.

I andra halvan av Augusti har det mesta av blomningen upphört och bina har svårt att hitta nektar och pollen som behövs i bikupan. Då är dags för slutskattningen dvs vi tar hem de sista skattlådorna och vi bantar ner yngelrummen från tre till två. Nu lägger vi på en foderlåda ovanpå yngellådorna och ger bina en sockerlösning som dom drar ner i lådorna, vi kallar det för invintring. Den sockerlösningen tillsammans med den honung och pollen som redan finns i lådorna ska nu räcka som mat under hösten och vintern. Under den här perioden lägger drottningen inga ägg, det börjar hon med igen kommande vår.

Till gårdsbutiken
Share by: