Om oss

Vi har länge haft tankar på att ägna oss åt biodling, då det både ger god och nyttig honung och för att bina är nödvändiga för pollinering av våra grönsaker, bärbuskar och fruktträd. Nu har tankarna gjorts till verklighet och vi startade en småskalig verksamhet år 2015 med biodling på vår gård. Verksamheten har därefter långsamt utökats och vi har nu inriktat vår försäljning till olika delikatessbutiker och restauranger under hela året. Dessutom har vi försäljning i vår gårdsbutik.

Dåderö Gårds honung är helt utan tillsatser och inte uppvärmd inför tappningen. Vi försöker driva biodlingen så naturligt och miljövänligt som möjligt, bina får själva dra upp sina nya drottningar och vi varken märker eller vingklipper våra drottningar. Vi driver verksamheten enligt ekologiska principer, men har ingen miljöcertifiering då den byråkratiska kostnaden är för hög i förhållande till verksamhetens storlek.

Honungen är resultatet av binas insamling och bearbetning av blommornas nektar. Miljontals blombesök krävs av bina för en 500 grams-burk.
Under våren och sommaren utvecklas samhället i bikupan från omkring 10 000 bin till 80 000 när samhället är som störst i början på juli.

Under juni, juli och augusti är det dags att börja slunga för att få ur honungen från ramarna. Det är nu den slitigaste perioden av biodlingen tar vid och all honung skall transporteras från bigårdarna för att slungas, silas, röras och sedan tappas på burk.

Den honung som bina producerar i början av säsongen har en annan smak och färg än vad den har senare på sommaren beroende på vilka växter de har samlat nektar ifrån. Detta gör att honungens färg och smak varierar under säsongen. 

Det är väldigt trevligt med alla personliga möten när ni kommer till vår butik. Butiken är en kombinerad verkstad och butik där ni kan se hur arbetet med honungen går till. Vi tar gärna tid på oss att berätta och visa om binas liv i kupan och honungstillverkningen.

Välkomna!
 
Juni 2020
Christina och Bengt Wåhlin
Christina och Bengt Wåhlin
Ring till oss Hitta till oss
Share by: